webshop kategóriák

Problémák, tünetek alapján

Vitaminok,multivitaminok

Gyógynövényalapú készítmények

Másnaposság ellen

Elit, Különleges Termékek

Immunrendszert támogató készítmények

California Fitness termékcsalád

Diétás program életmódváltóknak, sportolóknak

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Tenger gyümölcsei

Kilófaló termékek

Csak nőknek,csak férfiaknak

Szépségért

Emésztést segítő termékek

Izületvédők

Érvédő komplex

Húgyutak komplex védelmére

A természetes izomnövekedésért

Támogatás az ideális koleszterinszinttért

Sportolóknak ajánljuk

Májvédő készítmény

Kozmetikai termékek

Öko tisztítószerek

Aquarion víztisztító és ionizáló berendezés + tartozékai

Mágneses vízkőmentesítő

BioHarmonex Biorezonanciás készülék otthonra

Elektroszmog-védelem

Termék csomag ajánlataink

Energetizálók

Üzleti termék azoknak akik többre vágynak

Egészségmegőrzés cikkek

Újdonságok

Garlic Max fokhagyma kapszula

Garlic Max  fokhagyma kapszula Ár: 6 850 FtEgységár: 65 Ft /db
Új

California Fitness B komplex

California Fitness B komplex Ár: 2 795 Ft
Új

Elektroszmog hatását …

Elektroszmog hatását kivédő öntapadós fólia Ár: 6 385 FtEgységár: 5 985 Ft /db
Új

Kiemelt termékek

Zsírégető, energetizáló …

Zsírégető, energetizáló italpor Ár: 12 105 FtEgységár: 38 Ft /kg
Új

#Partyup másnaposság ellen

#Partyup másnaposság ellen Ár: 12 115 FtEgységár: 205 Ft /db
Új

Beszámoló a D-vitamin-konszenzus orvosi konferenciáról

2013.10.18.

Beszámoló a D-vitamin-konszenzus orvosi konferenciáról

Vitamin vagy hormon? Magas vérnyomás, szívinfarktus, stroke, daganatos betegségek, bőrproblémák, autoimmun betegségek.
Mi köze van mindezekhez a D-vitaminnak?

BESZÁMOLÓ A D-VITAMIN-KONSZENZUS ORVOSI KONFERENCIÁRÓL

2013. szeptember 21-én ismét összeültek az orvosok – immár 15 különböző szakterület szakemberei –, hogy egyeztessék tapasztalataikat a D-vitamin-hiány szerepéről a különböző betegségek megelőzésében és kezelésében.

A magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos – ez a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által elvégzett első országos reprezentatív D-vitamin-szintmérő kutatás legfontosabb megállapítása – ezzel a sokkoló hírrel kezdte előadását dr. Takács István (SOTE I. sz. Belgyógyászati Klinika).

Hogyan adagoljuk a D-vitamint? Mekkora mennyiségtől lehet már veszélyes?

Optimális esetben a vérben a D-vitamin szintjének el kellene érnie a 75 nmol/l (30 ng / ml) értéket.

Hiánytünetek 50 nmol/l (20 ng/ml) alatti értékek esetén jelentkeznek, míg a toxikus tünetek csak 230 nmol/l (90 ng/ml) felett jelentkezhetnek, biztosan toxikus hatás pedig csak 300 nmol/l (150 ng / ml) vérszint felett tapasztalható.

De vajon mennyi D-vitamint is kellene ehhez beszedni?

Ha valaki 5 hónapon keresztül mindennap legalább 10 000 NE (D-drops-ból 25 csepp! – a szerző megjegyzése) D-vitamint fogyaszt, akkor a toxikus tünetek megjelenhetnek. Ahhoz viszont, hogy biztosan megjelenjen a toxicitás, 5 hónapon keresztül mindennap legalább 75 000 NE D-vitamin bevitelére lenne szüksége. (Ez D-drops cseppekből 188 cseppet jelentene naponta! – a szerző megjegyzése).

Mindezek figyelembe vételével biztosak lehetünk abban, hogy bátran adagolhatjuk a D-vitamint lényegesen nagyobb dózisokban is egészségi állapotunknak megfelelően.

Vitamin vagy hormon?

A D-vitamin aktív formája a D-hormon, ezért nem meglepő, hogy a hormonérzékelő receptorokon keresztül szinte mindenhol kifejti élettani hatását. Fontos a megfelelő D-vitamin-ellátás a terhesség alatt, melyegyértelműen csökkenti a terhességi diabétesz kialakulásának kockázatát. Szükséges adagolni D-vitamint a már kialakult 2-es típusú diabéteszben és PCOS-ban is, mert a D-vitamin javítja a menstruációs ciklus szabályosságát és a teherbeesés esélyét is. Férfiaknál pedig javítja az androgén hormon termelődését és a spermiumok minőségét is.

Kevesebb törés, jobb izomerő

Idősebbeknél különösen nagy gondot kell fordítani a D-vitamin-pótlásra, mert 75 nmol/l vérszint tartásával a csigolyatörések kivételével minden törés gyakorisága csökkenthető. E mellett a D-vitamin javítja az izomerőt különösen térd- és csípőtájékon, így a csonthatás + izomhatás együtt érvényesül, ehhez azonban 65 év fölött minimum napi 2000 NE D-vitaminra van szükség.

D-vitamin – jó szívvel

Császár professzor (Honvéd Kórház II. Belosztály) a D-vitamin és a kardio-vascularis betegségek kapcsolatát elemezte. Elmondta, hogy az elmúlt 10 évben vizsgált és kezelt 32 181 beteg tapasztalatait leszűrve összefüggés van:

  • a D-vitamin-hiány és a magas vérnyomás,
  • a D-vitamin-hiány és a szívinfarktus,
  • a D-vitamin-hiány és a stroke gyakorisága között is.

Természetesen ezen betegségek kialakulásáért nem csak a D-vitamin-hiány tehető felelőssé.

Bőrbetegségek és a D-vitamin

Dr. Wikonkál Norbert (SE Bőrgyógyászati Klinika) elmondta, hogy psoriasis, a vitiligo, a Sjögren szindróma és SLE esetén a betegeknek egész éven át D-vitamin-kiegészítésre van szükségük.

Autoimmun betegségek és a D-vitamin-hiány

Dr. Kiss Emese is alátámasztotta, hogy a D-vitamin-hiány provokáló tényező az autoimmun betegségekesetén. Kiemelte a reumatid arthritisaz SLE és a sclerosis multiplexkórképeket, melyek gyakorisága megfelelő D-vitamin-ellátottság esetén 40%-kal csökkenthető lenne.

A gyermekkori D-vitamin-ellátás hatása a fiatalkori diabéteszre

Prof. dr. Szabó András (SE II. sz. Gyermekklinika) beszámolójából kiderült, hogy az 1-18 éves gyermekeknek csupán 22%-a rendelkezik optimális D-vitamin-ellátottsággal5%-uk esetében ez extrém alacsony volt, aminek következtében jelenleg 10 000 gyereket veszélyeztet potenciálisan az 1-es típusú (fiatalkori) diabétesz.

Agyfejlődés és a D-vitamin

A D-vitamin neurológiai vonatkozásában elhangzott, hogy alapvető szerepet játszik az agy fejlődésében. Egyértelmű az összefüggés a:

  • D-vitamin-hiány és a Parkinson kór,
  • D-vitamin-hiány és az időskori szellemi leépülés (demencia),
  • D-vitamin-hiány és a depresszió,
  • D-vitamin-hiány és a skizofrénia között is.

Tekintettel arra, hogy idős korban még inkább jellemző a D-vitamin-hiány, és nagyobb dózisok szükségesek a megfelelő ellátáshoz, különösen nagy figyelmet kell fordítanunk az idősebbek D-vitamin-pótlására.

Daganatok és a D-vitamin

A konferencián kiemelték, hogy a D-vitamin-adagolás fontos szerepet játszik különösen az emlő-, a gyomor-, a bélrendszer- és a prosztatarák megelőzésében, illetve a kezelést követően a betegség kiújulási kockázatának csökkentésében.

A D-vitamin-pótlás népegészségügyi jelentősége és gazdasági hatásai

Az utolsó előadás nemcsak szakmai szemmel volt különösen elgondolkodtató. Prof. dr. Lakatos Péter a D-vitamin-pótlás népegészségügyi jelentőségéről és gazdasági hatásairól beszélt. Elmondta, hogy ha amagyar lakosság D-vitamin-szintjét sikerülne tartósan 30-40 ng/ml-re emelni, akkor a csípőtörések 26%-kal, az 1-es típusú diabétesz 78%-kal, a tumorok 35%-kal és az influenzás megbetegedések 95%-kal csökkenhetnének. Ez évi 250 milliárd Ft megtakarítást jelentene a magyar államnak. Minden D-vitaminra költött 1 dollár pedig 20 dollárt eredményez.

Ne feledjük, a D-vitamin-fogyasztás mindannyiunk számára szükséges, elérhető és megfizethető eszköze lehet az egészségért folytatott harcnak.

Az alábbi vélemények vásárlóink egyedi, szubjektív tapasztalatai. Ezekkel nem állítanak egyik,-a webáruházban kapható- termékről sem gyógyhatást. Az étrend-kiegészítõk kedvezõ hatást gyakorolnak az emberi szervezetre, azonban e termékeknek nem tulajdonítható betegséget megelõzõ vagy gyógyító hatás. Tartósan fennálló tünetek esetén keresd fel kezelőorvosod. Ennek elmaradásából származó egészségkárosodásért a vitaminpartner.hu üzemeltetője nem vállal felelősséget.
vissza

Hozzászólások