2020.06.30.

A Noni (Morinda Citrifolia) egy felbecsülhetetlen értékű növény, a gyümölcs leve lassan egyre több ember napi étrendjébe kerül bele egészséget elősegítő táplálék-kiegészítőként. Csak az elmúlt néhány évben több mint 23 különböző fitokemikáliát, 5 féle vitamint, 3 féle ásványi anyagot és 18 féle aminosavat azonosítottak a gyümölcsben, melyek igen hatékonyan serkentik az emberi szervezet immunrendszerét.
A népgyógyászati eljárás gyakran magában foglalt külöböző szertartásokat, izzaztást, masszázst és természetesen kedvező hatásúnak tartott növényeket. A legtöbb növényt külsőleg használták, és az etnobotanikusok úgy vélik, hogy így kezdődött a noni népszerűségének története is.
Nem tudhatjuk biztosan, hogy mikor kezdtek a polinéz lakók a noninak fájdalom esetén is kedvező hatást tulajdonítani, de ismert tény, hogy különösen nagy gyakorisággal használták a leveleit a polinéziai történelem során. A Noni kétségtelenül nagy segítség volt a polinéziak számára, ezért vitték magukkal a növényt, amikor a Csendes-óceán új szigeteit gyarmatosították.
Nincsenek ismereteink arról, hogy hogyan és mikor tértek át az őslakosok a külső használatról a fogyasztásra. Az érett gyümölcs illata valószínűleg egy ideje távol tartotta őket a lakmározástól.
Az állatok azonban bizonyos értelemben sokkal okosabbak, mint mi vagyunk, vagy legalábbis intuitívabbak. Például tudjuk, hogy a kutyák füvet esznek, amikor meg akarják hánytatni magukat. Az állatoknak rengeteg ilyen gondjaikat enyhítő szokásuk van. És a polinéziai állatvilág imádja a nonit! Valószínűleg észrevették az állatok jó egészségét, és úgy döntöttek, hogy megpróbálkoznak a gyümölcs fogyasztásával.
Gyorsan kiderült, hogy a nyers noni gyümölcs lenyűgöző hatékonysággal növeli az energiaszintet, segít a gyulladások leküzdésében, fenntartja az egészséges immunrendszert, és számtalan egyéb előnnyel jár. A noni gyorsan az ókori polinéziaiak egyik legfontosabb gyógynövényévé vált.
Ma már ismerjük a noniban található több, mint 160 vegyületet, melyek között rengeteg létfontosságú mikrotápanyag van, beleértve a természetes antioxidánsokat, az oldható és oldhatatlan rostokat, az esszenciális zsírsavakat és számtalan más vitamint és ásványi anyagot.